mandag 6. april 2009

Besook av Rolf


Rolf har vært på besøk i litt over 2 uker og vi har gjort MYE
:) Han landet sent fredag kveld og lørdag kl 04 dro vi av gårde til Kruger parken. Hadde 3 flotte dager, der vi var super heldige både med været og dyrene vi fikk se. Avsluttet på et dyrehospital der vi fikk se og ta på dyrene.

Så var det en dag i Pretoria før vi dro videre til Cape Town, som vi hadde hørt er et must når man er i Sør Afrika – og det kan vi si oss enige i! Kriminaliteten er lav, flott natur, strand dykking og fjell, folk er så avslappet og man føler seg velkommen. Rolf begynte på dykkelappen mens jeg tok et oppfriskningskurs, dessverre fikk han ikke fullført da det var så dårlig sikt i vannet (men han fullførte her i Pretoria). Men den dårlige sikten var ikke forgjeves den gjorde at vi fikk tid til å dra på ”wine tour”. Vi ble en hel gjeng i minibuss med en livlig guide som kjørte oss rundt hele dagen til ulike vingårder der vi fikk fantastisk vin, ost og sjokolade smaking. Med gjeng fra minibussen gikk vi ut og spiste middag i Long Street etterpå, en hel aften!! Det eneste var at vi klarte å glemme all den gode vinen vi hadde kjøpt i bussen, og når vi ringte dagen etter var den borte :( Så bar det videre til det Rolf hadde gledet seg aller mest til, strikkhopp fra Bloukrans Bridge som er verdens høyeste strikkhopp på 216 meter. Vi kom tidlig mandag morgen da vi skulle rekke å kjøre 6 timer tilbake til Cape Town for å rekke flyet tilbake til Pretoria. Jeg var så nervøs som jeg aldri har vært før, idiotisk å påføre seg selv noe slikt tenkte jeg når jeg satt der og skulle gjøres klar men om det var verdt når jeg var ferdig – JA! Men det var sykt høyt og jeg hadde det ikke godt med meg selv der jeg stod og så på Rolf komme opp med adrenalin ut av øynene.


Tilbake i Pretoria har jeg vært på føden den nest siste uken, og som alle andre helsevesen ting her nede var dette også annerledes enn hjemme. Alt virker så tilfeldig, jordmoren surrer rundt og damene ligger alene meste parten av tiden. Under den ene fødselen snakket jordmoren i mobil helt til hodet var ute, og smertestillende brukes ikke. Men oppi alt dette er vår konklusjon at norske damer er nokså pinglete ift hvordan disse damene gjør det. Så jenter det er bare å bite tenna sammen når den tid kommer!


Siste helgen leide vi bil da Rolf skulle fullføre dykkekurset så skulle vi til Johannesburg og Soweto de siste dagene. Men når vi kommer ut på morgenen er leiebilen borte. Så da var det bare og dra til bilutleie stedet og politistasjonen. Vi hadde en standard forsikring, og når vi leide fikk vi beskjed om at hvis noe skjedde måtte vi maksimum betale 6000kr, men når vi da kom var det selvfølgelig ikke like enkelt for de

t var andre regler når bilen var stjålet, men det hadde de ikke nevnt da det er så sjeldent at slikt skjer. Så nå må vi ut med 3 dobbelt så mye L men forhåpentligvis finner de bilen og da kan vi få tilbake noe av pengene.


Men vi kom oss til Johannesburg og Soweto likevel med en kjapp tur innom løveparken. I Soweto tok vi sykkelturen (igjen), der man virkelig får se hvordan de bor og under hvilke forhold. Alt i alt 2 fantastiske uker selv med en stjålet bil :) Nå venter 2 ½ uke med dykking i Durban før jeg faktisk kommer hjem!



Her faar vi kose med neshorn unger paa 6 mnd.

Paa dyrehospitalet der vi fikk mate fuglene.

Paa bursdagen til Rolf mootte vi en maler som tok oss med til hans arbeidsplass der det skulle aapne en fiske restaurant.

Her er sjefen selv, Gerrard, som maler paa den flotte regnbue fisken jeg har malt :)

Paa vintur, med god dessert vin

Kevin og meg paa mexicans restaurant

I safaribilen med vinden i haaret :)

Elefant var det dyret jeg hadde igjen jeg ville se, og vi var heldige da denne elefanten kom truende naare oss og flagret med oorene.

Her er jeg super fornooyd ETTER hoppet.

Og her er jeg ikke like fornooyd FOOR hoppet.

Rolf fikk et pent hopp.

Her er Rolf paa vei ned i vannet for sitt aller foorste dykk i sjooen, synd det var saa daarlig sikt, men artig var det likevel.

Maatte jo stoppe saa Rolf fikk leke med loovungene.

Paa tandem i Soweto

En liten jente som var veldig skitten som satt og lekte med dukken sin i veikanten.

Her sang og danset barna Zuludans for oss.

mandag 16. mars 2009

Rasisme og fallskjerm

Denne uken har vi vært på akutt mottakelsen og intensiven på et offentlig sykehus. Nå har jo ikke jeg vært så mye på noen av disse avdelingene hjemme, men jeg kan likevel si at det er annerledes her. Mye rart som kommer inn, fra meget syke HIV pasienter til alvorlige skuddskader og unge jenter som har tatt rottegift. Mye trist men spennende å få være med på. Vi fikk beskjed om at vi burde komme lørdag ettermiddag, da ville det skje mye..og det gjorde det! Første en liten baby med hjerte stans, så en mann med lavt blodsukker som også gikk i stans (han døde faktisk – fordi sykepleieren ikke fulgte med) Så kom det inn en trafikk ulykke med en taxi der de hadde presset 38 stk inn!! Enda flere overdoser og en dame som var blitt truffet av lynet..det var KAOS, og vi var veldig glade vi valgt å komme en lørdag J Så klarte vi faktisk å avslutte en allerede slitsom dag med å se filmen ”21 gram”, så vi la oss med rød sprengte øyne av gråting og hodet fult av inntrykk.. Jeg fikk i hvert fall sove godt før fallskjerm hopp da.

På torsdag hadde vi jente kveld med Hanne og to svensker, Jessica og Anna, med hjemmelaget pizza før konsert på Tings and Times, en fantastisk cafè som Martin anbefalte (takk!!) På fredag skulle vi utforske maten og livet i Johannesburg, så vi dro til Melville, en flott idyllisk strøk med super mat og drikke. Tilslutt denne helgen var det fallskjerm hoppingen da, som nå har blitt utsatt flere ganger, og det var så vidt det gikk denne gangen. Først var det noe galt med radioen så vi måtte vente noen timer, så kom uvær som vi måtte vente på skulle passere, men vi rakk det akkurat før det ble mørkt. Fantastisk!!!!!

Anna og Ann-Kristin i Melville, Johannesburg
Jessica, Dina, meg og Hanne i Melville, Johannesburg

Dina og jeg gjør oss klare for fallskjerm :)


Mmmm fantastisk!! 40 sek fritt fall :)



Litt små nervøs kanskje, men utrolig gøy.

Forrige helg opplevde jeg for første gang rasisme på nært hold. Det gjorde enormt inntrykk på meg, og var virkelig en oppvekker for meg.
En av guttene som jobber her vi bor, Alfred, har vi blitt meget godt kjent med. Han har vært med oss på turer, vi går ut og spiser med han og går på byen med han. Helt fra første dag ble vi glad i han, hele hans vesen er rolig og behagelig. Han snakker aldri stygt om noen og er tvers igjennom snill. Vi feiret bursdag for han ene vi bor med i hagen, og var en gjeng på 10-12 stk som gikk en tur på byen. Alfred og jeg ble, som mange ganger tidligere, sittende og snakke om forskjellene mellom sorte og hvite, da han er den eneste sorte vi kunne se der. Det er jo en av grunnene for at jeg valgte Sør Afrika på første valget nettopp for og lære, se og oppleve mer av dette. Jeg går til baren og bestiller, bartenderen spør om Alfred er en venn av meg da han står bak meg. Jeg svarer ja og bartenderen spør igjen, før vi vet ordet av det løper 4 stk på Alfred og slår han. Han blir dyttet ut og flere strømmer til. Vi som var sammen løper til og samler oss rundt Alfred. Hvite gutter slenger forferdelige kommentarer til oss og Alfred. Alfred står helt ubevegelig med øynene igjen mens tårene renner. Vi begynner alle og gråte både av sinne og medfølelse for Alfred. Etter mye om og men kommer Alfred, en tysk jente og jeg oss ut bakveien og finner frem til politistasjonen der vi avgir vitneforklaring. Jeg hadde ingen anelse om at det faktisk er så ille her enda. Det hele gikk utrolig inn på meg, her kommer jeg naiv fra Norge og har vært her i 5 uker og vet ingenting om hvordan rasismen fortsatt florerer. Jeg ble så sint, det er meg helt uforståelig at mennesker kan oppføre seg slik mot hverandre på grunn av forskjellig hudfarge. Samme dag hadde jeg vært på sykkeltur i Soweto og snakket mye om rase forskjell men etter denne episoden ser jeg helt annerledes på det hele. Jeg kan aldri forstå den smerten mange av de sorte har gjennomgått, jeg fikk oppleve et lite snev av det og det var sterkt.
Vi var heldige, det kunne endt virkelig ille. Hele gjengen samlet seg utenfor og ventet på oss. Da vi stoppet en politibil og spurte om hjelp og at vi trang kjøre da flere var etter Alfred bare kjørte de videre. Det samme gjaldt vaktene som var på utestedet, som også var hvite, de bare ignorerte oss.
Vi ble tilkalt til politistasjonen dagen etter for å skrive under og avgi ny forklaring. På politistasjonen er alt svært gammeldags og de sa det ikke var mye de kunne gjøre utenom å skrive ned det vi hadde og si, men en etterforskning skal settes i gang. Alfred gikk til avisen og flere har kontaktet han og støtter han.

Må også fortelle at jeg har vært i kirken her nede :) Dina tok oss med en søndag morgen, til en skikkelig ”svart halleluja kirke”! Det var veldig artig, jeg følte meg ikke helt tilpass, der alle skulle hilse og klemme på oss. Vi sang og danset, det eneste jeg ikke var fult så fornøyd med var at det varte i nesten 3 timer..men det var en flott opplevelse :)

tirsdag 10. mars 2009

Thea og Linn

Denne helgen har Thea og Linn vært på besøk, hyggelig å se lillesøster igjen :) Vi skulle egentlig hoppe i fallskjerm, men det ble dessverre avlyst da de hadde full booket. Så jeg håper Thea og Linn får hoppet i Australia, mens Dina, Hanne og jeg hopper til søndag :)

Så i stedenfor og hoppe fikk vi gjort mye annet. Afrikansk marked på lørdag der vi alle fikk kjøpt litt gaver og slikt. Så var jentene dø trøtte etter en lang natt på fly uten søvn, så Thea lukket øynene litt på kinoen ihvertfall. Tidlig opp dagen etter der vi først dro på hesteridning rundt Voortreeker Monument. Thea og jeg så pisket ut på leggen da vi kom tilbake etter mye tornebusker da vi hadde korte shortser på oss, men var veldig artig. Så kjørte vi videre til løveparken og krokodille parken, før sykkeltur i Soweto. Dette var litt av en opplevelse; vi fikk en artig liten kar til guide, på med knall gule hjelmer og satte avgårde. Første stopp var et lokalt "hostel", dette er et sted der alle byen løsefugler som er litt for glade i alkohol møtes og drikker hjemmelaget øl og flytende "pap" (ligner på semulegrøt). Dette deler de alle sammen og drikker av en stor mugge/boks, og her slapp vi ikke unna. Så syklet vi videre og følte vi var midt i en Afrikansk dokumentar, med søppel, høner, rotter og kuer overalt.


Linn og Thea på tandem sykkel, de var ikke så flinke så guiden fikk de til å bytte til vanlige sykler.


Thea med barna i Soweto.

Her er vi inne på "hostelet" og Linn prøver seg på "ølet" som smakte mer som en salig blandig av "bånnski" av øl og vin.





Her er jeg tilbake i krokodille parken og får holde en stor og flott slange.. Kanskje det blir det neste sidne det gikk så fint med skilpaddene...




Litt hysteriske jenter på hest. Her hadde vi akkurat satt oss på. Det gikk velfig fint etterhvert, til og med Thea slappet av på hesteryggen :)





mandag 2. mars 2009

durban og swazi

Da var jeg endelig tilbake på nettet. Her har man nemlig så og så mange bytes med nett per mnd, som da ble brukt opp 2 uker før tiden.
Her har det skjedd mye, forrige helg var vi på roadtrip til Durban, som er 9 timer i bil hver vei (altfor langt for kun 2 netter) men så utrolig verdt det :) Det er en sol og bade by, så vi fikk kost oss på stranda og spist mye god sjømat! På veien hjem kom vi utfor nok en bil episode, helt fra vi begynte på turen syntes vi bilen ”dro” sånn, den var så treig opp i fart. Nøye som vi er, stoppet vi og ringte faren til Ann-Kristin som er bilmann, men fant ikke ut av det. Da vi nesten var hjemme igjen var det kø og når vi da senket farten fra 160 km/t til 20 km/t merket vi en kraftig humping samt en rar lyd fra det ene hjulet. Vi fikk svinget av og fant at hele halve hjulet var svidd bort, men med reserve hjul i bagasje rommet ordnet at seg.

Vi har vært på to ulike klinikker de 2 siste ukene. Den første var svært gammel og slitt, lite utstyr, få pleiere ift pasienter. Her fikk vi være med på mye spennende som ”sykepleiere på hjul” der man kjørte rundt til landsbyer og bedrifter/fabrikker. Vi føler oss fortsatt som mini leger, det er vi som skriver ut medisiner og gjør alle former for undersøkelser.
Andre uken var vi på en forholdsvis ny klinikk, med aircondition og medisinsk utstyr :)

Denne helgen har vært fantastisk, 3 dagers tur til Swaziland (et knøtt lite land helt nord i Sør Afrika). Vi dro en gjeng på 12 stk fredag morgen, innom litt lokal glassblåseri, sjokolade fabrikk og andre markeder/butikker, før vi kom frem midt i villdyrsterritoriet der vi skulle campe i trehytter. Sebra, antiloper, aper, villsvin og gnu gikk rundt bena på oss. Så var det grilling rundt bålet med afrikansk dans :)
Lørdag morgen bar det ut på raffting, grad 4-5 (6 er selvmord). Ann-Kristin og jeg i samme båt, kavet rundt satt oss fast i trær og siv men kom oss etter hvert. Da ville instruktørene at vi skulle bytte med gutta, så Jorek ble min nye partner resten av dagen. Vi fikk vite etter turen var ferdig at det var krokodiller som lurte inni sivet, instruktørene gjorde lurte i og ikke si noe mens vi var i vannet. Så var det siste stryket, grad 5 (noe vi heller ikke fikk vite før vi var ferdig). ”Padle padle” ropte instruktørene da Jorek og jeg fikk klar signal om at det var vår tur, vi var da båt nr 6 og ingen hadde klart seg før oss. Det gjorde ikke vi heller.. Jeg var sikkert ikke under vann i mer enn 5 sekunder, men panikken var der og jeg gispet etter luft mens vann kom opp fra lungene. Vi ble hentet inn av hver vår båt og klatret utslitt opp på fjellet. Adrenalinet satt inn og vi var svært så fornøyde! Videre bar det tilbake til campen, der det var hestesafari (du skulle sett meg Camilla – det var så artig, jeg vil veldig gjerne ri med deg når jeg kommer hjem). Der humpet vi opp og ned mens en krokodille lå i vannet, ørene på en flodhest svømte rundt og antiloper hoppet rundt oss. Etter en time var vi alle passe stive i rompa/lysken. Siste dag var det flere markeder og en del snorking i bilen etter en lang herlig helg.

mandag 16. februar 2009

første møte med praksis, og litt soweto

Det har skjedd mye er siden forrige helg. Vi begynte i praksis på tirsdag, på en klinikk/helsestasjon i en av townshipene rundt campus, som er fattig strøk. Klinikken var forholdsvis ny og de var svært stolte av hvor mye bedre ting fungerte der enn tidligere. Det kan ikke sammenliknes mot hvordan vi har det hjemme. Sykepleierne her fungerer som legene gjør hjemme, de sitter på egne rom enten føden, kroniske sykdommer, psykiske lidelser, prevensjon eller barn. Tar i mot pasienten, som en vanlig konsultasjon, gjør eventuelt undersøkelser og skriver ut medisiner. Studentene her har også et helt annet ansvar enn hva vi er vant med, så her var det bare å henge seg på. Sykepleierne prøvde og snakke så mye engelsk som mulig, så vi kunne forstå litt men det var ikke bare bare.
Første dagen tok vi buss fra campus, men det viste seg (som vi trodde) og ikke gå som planlagt., så det ble mange timer venting. Så igjen er vi lykkelige vi har bil, selv om på veien hjem fra campus kom vi ut for et vanvittig regnvær. Det var regn tid på Bali mens jeg var der men dette var utrolig. Himmelen åpnet seg, alle bilene på med nødblink, etter 3 timer kom vi endelig hjem etter og ha passert flere flytende biler langs veien. Vi trenger da ikke dra steder vi, har jo så mye action i denne bilen vår. Neste helg skal vi på roadtrip til Durband, så det kan jo bli spennende.

På lørdagen var vi på rugby kamp, Blue Bulls (Sør Afrika) mot The Reds (Australia), dette er stort her. Vi som bor et seinkast fra stadion, fikk problemer med å kjøre tilbake til huset vårt mage timer før kampen begynte. Folk parkerer gate langs, setter opp griller og det er full sommerfest i hele området. Kampen var artig, rugby er en rar sport, Blue Bulls vant :)

På søndag var det tidlig opp og avgårde til Johannesburg og Soweto, guidet tur, noe som var lurt istedenfor at vi skulle rote oss rundt i slummen. Utrolig interessant, fikk se og lære mye. I tillegg møtte vi en annen norsk jente, Hanne, som vi nå skal på en del turer sammen med.

Mandag hadde vi også fri, da dro Dina og jeg på sykkel safari med en skikkelig ”bushman”. Super flott!! Strålende sol og ville dyr helt tett innpå oss. Noe helt annet enn å sitte i disse safari bilene, så dette anbefales til alle, til og med deg mamma :)
Super sporty Dina på sykkel safari :)

Her har vi løpt av syklene, og fulgt etter sjiraffene (se bak oss)

Alle barna i Soweo kom selvføgelig løpende, ville ta bilder med oss og ha penger..


Kunstverk på en slags strøm ting, som viser Soweto og kampen de har vært og er igjennom..



Et typisk hus i Soweto


Matbutikken i den delen av Soweto vi var, nokså stusselige kår.


Meg og Mama foran huset hennes i Soweto, i dette blikk skuret bor hun og henens 5 barn, mannen døde for noen år siden..
Ann-Kristin og Dina i døråpningen på huset vi fikk komme inn i.


Hanne, Ann-Cecilie, meg, Ann-Kristin og Dina ved "inngangen" til Soweto. Her var vi alle spente på hva som ville møte oss - og det stod vel egentlig til forventningene..



Slik ser en typisk "gang banging" ut i rugby :)


Ann-Cecilie, meg og Ann-Kristin på rugby kamp, her smaker vi på "beef jerky" som er populært snakcs (tørket kjøtt). Det falt ikke helt i smak hos oss, det var bedre med en vanlig is.

Sykepleier studentene vi har vært med første uken i praksis, her venter vi på bussen som kom etter lang lang tid..

mandag 9. februar 2009

nye spennende dyr

På fredag hadde vi omvisning på Dr. George Mukhari Hospital, som jeg har lagt ut noen bilder fra. Det er altså et offentlig sykehus, de private er som de vi har hjemme. Jo lengre vi er her jo mer kommer forskjellene mellom hvit og svart frem. På kvelden var vi på kino som koster 9 kr per film J


På lørdag begav vi oss ut på veien mot Cheeta Farm (geopard park), og ikke verst så kom vi frem på første forsøk – vi har fortsatt ikke det beste kartet. Her fikk vi guidet tour, med ulike kattedyr, fugler, antiloper, struts og hyener. To av jentene har med seg speilrefleks kamera så det ble knipset bilder til den store gullmedaljen. På kvelden var det grillfest i hagen før en tur ut på byen.


På mandag kjørte vi til Løve parken, her fikk vi kose med løveungene og mate giraffer og struts, like artig for oss som de små barna. Så var det inn i bilen, alle vinduer ned, lås på dørene og ut i Afrikas villdyr landskap. Her fikk vi også sett mange dyr og tatt enda flere bilder. Men så var det denne flotte Huinday bilen vår da, som ikke er laget for safari kjøring på humpete gjørmete veier, og på vei fra vannhullet til disse dyrene satt vi oss fast. Etter litt spinning i gjørma så vi oss godt om, og da vi ikke kunne se noen farlige dyr i nærheten var det ut og dytte! Vi følte oss fryktelig tøffe etterpå da J Så bar det videre til krokodille og reptil park som også var stas!

I morgen begynner praksis, vi er spente og gleder oss til hva som vil møte oss! Kos dere i snøen hjemme, her er det 30 grader og bikini vær.


Ann-Kristin og meg på kjøkkenet vårt, vi er veldig flinke til å lage mat hjemme.

An-Kristin og Dina utenfor kjøkkenet, mot hage.


Geoparden hveste mot den ene guiden, som da bare hveste tilbake så roet den seg.


Meg med en 4 uker gammel krokodille.

Dette syntes vi så klart var veldig stas..

Grillfest i hagen. Dina, Jorek, Alex, Dani, meg og Ann-Cecilie :)


Fra vi kjørte rundt i egen bil..det var heldigvis ikke her vi satt oss fast..

fredag 6. februar 2009

Medunsa

Noen bilder fra de foorste dagene paa campus!

En av klassene vi foolger, de er svaert interressert i oss og vi faar mye oppmerksomhet
Medisinrommet.

Lager for senger og madrasser.


Her er korridoren paa sykehuset, ganske saa annerledes enn hva vi er vant med.



Her haiker vi med en lokal buss som koster 9 kr uansett hvor man skal i byen, fordi registreringen tok saa lang tid rakk vi ike bussen. Nomsa og Kagiso maatte da vaere med for dette er ikke trygt for hvite turister alene.


Vi venter og vi venter, her med Nomsa og Kagiso som var super herlig og fulgte oss rundt 2 hele dager.

Her er Nomsa og meg i oovesesavdelingen de har aa skolen.


Her har du meg i flott sykepleier uniform uten for Nurs Science Department paa Limpopo University, Medunsa.

Her er jentene Dina, Ann Kristin og Ann Cecilie paa kjookenet vaart etter innkjoop av god og billig mat.