mandag 16. februar 2009

første møte med praksis, og litt soweto

Det har skjedd mye er siden forrige helg. Vi begynte i praksis på tirsdag, på en klinikk/helsestasjon i en av townshipene rundt campus, som er fattig strøk. Klinikken var forholdsvis ny og de var svært stolte av hvor mye bedre ting fungerte der enn tidligere. Det kan ikke sammenliknes mot hvordan vi har det hjemme. Sykepleierne her fungerer som legene gjør hjemme, de sitter på egne rom enten føden, kroniske sykdommer, psykiske lidelser, prevensjon eller barn. Tar i mot pasienten, som en vanlig konsultasjon, gjør eventuelt undersøkelser og skriver ut medisiner. Studentene her har også et helt annet ansvar enn hva vi er vant med, så her var det bare å henge seg på. Sykepleierne prøvde og snakke så mye engelsk som mulig, så vi kunne forstå litt men det var ikke bare bare.
Første dagen tok vi buss fra campus, men det viste seg (som vi trodde) og ikke gå som planlagt., så det ble mange timer venting. Så igjen er vi lykkelige vi har bil, selv om på veien hjem fra campus kom vi ut for et vanvittig regnvær. Det var regn tid på Bali mens jeg var der men dette var utrolig. Himmelen åpnet seg, alle bilene på med nødblink, etter 3 timer kom vi endelig hjem etter og ha passert flere flytende biler langs veien. Vi trenger da ikke dra steder vi, har jo så mye action i denne bilen vår. Neste helg skal vi på roadtrip til Durband, så det kan jo bli spennende.

På lørdagen var vi på rugby kamp, Blue Bulls (Sør Afrika) mot The Reds (Australia), dette er stort her. Vi som bor et seinkast fra stadion, fikk problemer med å kjøre tilbake til huset vårt mage timer før kampen begynte. Folk parkerer gate langs, setter opp griller og det er full sommerfest i hele området. Kampen var artig, rugby er en rar sport, Blue Bulls vant :)

På søndag var det tidlig opp og avgårde til Johannesburg og Soweto, guidet tur, noe som var lurt istedenfor at vi skulle rote oss rundt i slummen. Utrolig interessant, fikk se og lære mye. I tillegg møtte vi en annen norsk jente, Hanne, som vi nå skal på en del turer sammen med.

Mandag hadde vi også fri, da dro Dina og jeg på sykkel safari med en skikkelig ”bushman”. Super flott!! Strålende sol og ville dyr helt tett innpå oss. Noe helt annet enn å sitte i disse safari bilene, så dette anbefales til alle, til og med deg mamma :)
Super sporty Dina på sykkel safari :)

Her har vi løpt av syklene, og fulgt etter sjiraffene (se bak oss)

Alle barna i Soweo kom selvføgelig løpende, ville ta bilder med oss og ha penger..


Kunstverk på en slags strøm ting, som viser Soweto og kampen de har vært og er igjennom..



Et typisk hus i Soweto


Matbutikken i den delen av Soweto vi var, nokså stusselige kår.


Meg og Mama foran huset hennes i Soweto, i dette blikk skuret bor hun og henens 5 barn, mannen døde for noen år siden..
Ann-Kristin og Dina i døråpningen på huset vi fikk komme inn i.


Hanne, Ann-Cecilie, meg, Ann-Kristin og Dina ved "inngangen" til Soweto. Her var vi alle spente på hva som ville møte oss - og det stod vel egentlig til forventningene..



Slik ser en typisk "gang banging" ut i rugby :)


Ann-Cecilie, meg og Ann-Kristin på rugby kamp, her smaker vi på "beef jerky" som er populært snakcs (tørket kjøtt). Det falt ikke helt i smak hos oss, det var bedre med en vanlig is.

Sykepleier studentene vi har vært med første uken i praksis, her venter vi på bussen som kom etter lang lang tid..

mandag 9. februar 2009

nye spennende dyr

På fredag hadde vi omvisning på Dr. George Mukhari Hospital, som jeg har lagt ut noen bilder fra. Det er altså et offentlig sykehus, de private er som de vi har hjemme. Jo lengre vi er her jo mer kommer forskjellene mellom hvit og svart frem. På kvelden var vi på kino som koster 9 kr per film J


På lørdag begav vi oss ut på veien mot Cheeta Farm (geopard park), og ikke verst så kom vi frem på første forsøk – vi har fortsatt ikke det beste kartet. Her fikk vi guidet tour, med ulike kattedyr, fugler, antiloper, struts og hyener. To av jentene har med seg speilrefleks kamera så det ble knipset bilder til den store gullmedaljen. På kvelden var det grillfest i hagen før en tur ut på byen.


På mandag kjørte vi til Løve parken, her fikk vi kose med løveungene og mate giraffer og struts, like artig for oss som de små barna. Så var det inn i bilen, alle vinduer ned, lås på dørene og ut i Afrikas villdyr landskap. Her fikk vi også sett mange dyr og tatt enda flere bilder. Men så var det denne flotte Huinday bilen vår da, som ikke er laget for safari kjøring på humpete gjørmete veier, og på vei fra vannhullet til disse dyrene satt vi oss fast. Etter litt spinning i gjørma så vi oss godt om, og da vi ikke kunne se noen farlige dyr i nærheten var det ut og dytte! Vi følte oss fryktelig tøffe etterpå da J Så bar det videre til krokodille og reptil park som også var stas!

I morgen begynner praksis, vi er spente og gleder oss til hva som vil møte oss! Kos dere i snøen hjemme, her er det 30 grader og bikini vær.


Ann-Kristin og meg på kjøkkenet vårt, vi er veldig flinke til å lage mat hjemme.

An-Kristin og Dina utenfor kjøkkenet, mot hage.


Geoparden hveste mot den ene guiden, som da bare hveste tilbake så roet den seg.


Meg med en 4 uker gammel krokodille.

Dette syntes vi så klart var veldig stas..

Grillfest i hagen. Dina, Jorek, Alex, Dani, meg og Ann-Cecilie :)


Fra vi kjørte rundt i egen bil..det var heldigvis ikke her vi satt oss fast..

fredag 6. februar 2009

Medunsa

Noen bilder fra de foorste dagene paa campus!

En av klassene vi foolger, de er svaert interressert i oss og vi faar mye oppmerksomhet
Medisinrommet.

Lager for senger og madrasser.


Her er korridoren paa sykehuset, ganske saa annerledes enn hva vi er vant med.



Her haiker vi med en lokal buss som koster 9 kr uansett hvor man skal i byen, fordi registreringen tok saa lang tid rakk vi ike bussen. Nomsa og Kagiso maatte da vaere med for dette er ikke trygt for hvite turister alene.


Vi venter og vi venter, her med Nomsa og Kagiso som var super herlig og fulgte oss rundt 2 hele dager.

Her er Nomsa og meg i oovesesavdelingen de har aa skolen.


Her har du meg i flott sykepleier uniform uten for Nurs Science Department paa Limpopo University, Medunsa.

Her er jentene Dina, Ann Kristin og Ann Cecilie paa kjookenet vaart etter innkjoop av god og billig mat.

onsdag 4. februar 2009

biltur

Da har vi kommet oss på skolen og brukt de første 3 dagene på registrering, her skjer alt altså i ”Africa time”, men dette visste vi jo fra før så vi venter tålmodige som vi er. Vi ble tatt veldig godt i mot på skolen både av lærer og studentene. Lærerene er som man ser på film, de vil vi skal kalle dem ”mama” og klemmer og styrer på med oss, vi får mye oppmerksomhet. Vi hadde noen studenter som måtte følge oss rundt i denne registreringsprosessen for det var ikke bare bare. Første var det å hente noen papirer i en luke sammen med 50 andre studenter, så videre til en annen avdeling på campus (nokså lange avstander) for å få en signatur. Så tilbake for et stempel, så en ny signatur et annet sted. Men da hadde de lunsj uvisst hvor lenge så da ble vi ventende 3 timer. Så opp i en annen bygning i 5 etg. for et tilleggsark, så skulle dette igjen levers et annet sted…ja dere skjønner tegningen, slik holdt vi på i 3 dager. Men i dag er vi altså ferdig registrert!

I går leide vi bil(!!!), og ja de kjører på motsatt side av veien her og alle skilter stemmer ikke, så plutselig ender kjørebanen eller bilene i mot kommer over i vår bane. Vi bor nemlig 45 min fra skolen, og med buss og disse tidene her nede kan det fort hende vi bruker halve dagen på reise samt at vi ikke kan gå ut etter det er mørkt, så med bil er vi helt frie sånn sett. Dina og jeg (hun jeg deler rom med) skulle ut og øve oss 30 min før vi alle skulle på treningssenteret. Med det lille kartet vi har kjøpt her i resepsjonen skulle vi bare kjøre rundt i nabolaget. Nabolaget endte plutselig utenfor kartet og vi kjørte oss virkelig bort. I 2 timer virret vi rundt på motorveier i ulike retninger. Vi skjønte omsider at vi måtte stoppe og spørre om hjelp, så jeg svingte inn på en KFC restaurant, men der var det en gjeng på 40-50 ungdommer som brant et bål og slåss så vi låste dørene og kjørte raskt videre. Så var det ut på motorveien igjen etter litt hyling om hvilken side av veien vi skulle kjøre. Omsider kom vi til en bomstasjon der vi fikk spurt, der fikk vi beskjed om at vi måtte rygge 200 m bakover, snu og kjøre over ved noen orange kjegeler. Vi protesterte da det kom en haug med biler bak oss, men damen i luken stengte da likeså godt alle de 8 av 10 bommene så vi fikk plass til å rygge. Jeg som sliter med å rygge og parkere hjemme – nå skulle dere sett meg! Etter ren flaks fant vi et skilt som kunne likne noe vi husket og jommen førte det oss ikke tilbake til kjente trakter. Tro det eller ei så kom vi frem til skolen i dag uten noe feil kjøring, og uten kart (vi har kjøpt oss kart nå).

Dagene flyr, det er mye som skjer og mye og sette seg inn i. Det er herlig og varmt, og mye billige sommer klær! Men det er regn tid, så plutselig åpner himmelen seg.
I morgen og fredag skal vi på skolen, med skoletimer og orientering. Så begynner praksis på tirsdag ute i klinikkene. I morgen skal vi også feire bursdagen til en av fysio jentene med grilling i hagen. Nå løper internett tiden min ut, skriver mer og laster ned bilder neste gang.

søndag 1. februar 2009

ankomst

Da var vi vel fremme i deilige varme Pretoria. Reisefeberen meldte seg aldri, jeg overlevde flyturen helt fint, var kun èn gang knokene ble litt hvite under litt turbulens. Så ble vi hentet på flyplassen og jeg fant da ut at det stemmer at det er mye mer risikofylt å kjøre bil (kjenner for så vidt på det ganske ofte når en viss person kjører…) men vi kom altså frem til vårt nye hjem for de neste 3 mnd. Et koselig hus, som vi deler med 5 andre fysio studenter fra Nederland.

Vi klarte etter litt frem og tilbake å finne kjøpesenteret, to kvartal er ikke to kvartal slik vi kjenner det, det tar dermed ikke 5 minutter å gå men nærmere 20 min. Men kan jo ikke klage, er jo heller jeg som er bortskjemt med Bunnpris utenfor døra hjemme.
Så vi har fått handlet masse deilig frukt og grønnsaker og ikke minst skole uniformer J Lekkert mørke blått skjørt med kortermet bluse til, dette skal vi altså troppe opp på skolen med i morgen (bilder kommer).

Selv etter 16 timers reise måtte vi jo ut og se på livet, det var jo tross alt lørdag. Og det var innvielse av de nye studentene i byen, de fleste starter nå i januar her (ikke oss, da vi hører til universitetet i nabo byen). Så det var full gate fest og konsert. Men etter litt mat ble vi hentet og tok heller litt vin på rommet og spilte Geni. Det er altså ikke trygt å gå ute her etter det blir mørkt, kl 19.00 så vi vurdere å leie oss bil eller scootere så vi er litt mer fri.. Skole venter da i morgen tidlig så det blir spennende!